Monday, April 28, 2008

Acu cuba try test

kalau betul.....why not try?.....

Tolong baca sampai habis*.buah fikiran yg sangat baik*.mari kita renung
dan fikir fikirkan*kemudian kita lakukan.

Idea daripada orang-orang yang kerja kat PETRONAS - price control
Idea yang sangat menarik? Tapi adakah ianya berkesan?

> Nampaknya menjelang tahun depan harga petrol
> akan menghampiri RM 2.00. Mahu

> supaya harga petrol turun? Kita perlukan satu
> tindakan bijak dan bersepadu.

> Philip Hollsworth menawarkan idea bagus ini.
> Ianya LEBIH BERKESAN berbanding kempen
> "jangan beli petrol pada hari tertentu" yang
> dilakukan pada April atau Mei lalu. Syarikat
> minyak hanya akan mentertawakan seba b mereka
> tahu dengan tidak membeli petrol, kita akan
> menyusahkan diri sendiri. Ia lebih menyusahkan
> pengguna sendiri
> berbanding penjual.

> Tapi, tak kiralah dari siapa idea ini yang
> mencadangkan pelan yang benar-benar berkesan.
> Sila teruskan membaca dan ambillah bahagian
> dalam rancangan ini.

> Mengikut kenyataan dari negara-negara pengeluar
> minyak anggota OPEC harga seliter petrol adalah
> semurah 89 hingga 95 sen sahaja. Tetapi syarikat
> syarikat pembekal minyaklah yang mengaut
> keuntungan besar dari situasi sekarang ini.

> Kita sebagai pengguna perlukan tindakan agresif
> untuk 'mengajar' mereka bahawa PEMBELI juga
> ada kuasa untuk yang mengawal harga, bukan
> penjual sahaja.

> Dengan harga petrol yang naik begitu tinggi
> sekarang ini, kita pengguna perlu bertindak
> segera. Satu cara yang disarankan untuk
> menurunkan harga petrol ialah dengan
> memberikan tamparan 'market leader' industri
> berkenaan, iaitu dengan tidak
> membeli petrol dari penjual tertentu. Ini dapat kita
> lakukan tanpa menyusahkan diri kita sendiri.
Ideanya begini :-
Untuk sepanjang tahun ini, JANGAN beli petrol dari TIGA SYARIKAT
MINYAK
TERBESAR DIDUNIA iaitu

1) ESSO/MOBIL
2) SHELL
3) PROJET
Tiga syarikat gergasi inilah yang sebenarnya
> mengawal harga runcit petrol dan mengaut
> keuntungan untuk diri mereka sendiri.

> Jika mereka tidak merasa penjualan petrol mereka
> menurun secara tiba-tiba sedangkan pesaing
> mereka akan terus maju, mereka akan mula
> menurunkan harga. Dan jika mereka berbuat
> demikian yang lain akan turut serta. Tetapi, untuk
> kaedah ini memberi kesan, kita kena memberitahu
> berjuta pembeli ESSO/MOBIL,SHELL dan
> PROJET.

> Ia sangat mudah dilakukan. Saya akan terangkan
> disini caranya:-
> Saya menghantar mesej ini kepada ramai
> orang.Jika setiap kita menghantar kepada
> sekurang2nya 10 orang atau lebih (30 x 10 = 300)?
> Dan 300 orang ini hantar kepada sekurang2nya 10
> orang atau lebih (300 x 10 = 3,000)? dan
> seterusnya.

> Sebaik mesej ini sampai kepada generasi
> penerima yang ke 6, ia sebenarnya telah
> disebarkan kepada lebih TIGA JUTA pengguna
> petrol. Sekali lagi, apa yang perlu anda lakukan
> ialah :
1) Menghantar mesej ini kepada 10 orang atau lebih, itu saja.
2) Berhenti dengan serta merta membeli petrol dari ESSO/MOBIL, SHELL dan
PROJET.
Itu sahaja.....

Berapa lama ia akan berlaku? Jika setiap kita
> menghantar email kepada 10 orang dalam satu
> hari, semua 3 JUTA orang akan dapat dihubungi
> dalam masa 8 hari sahaja.

> Saya cabar anda, jangan sangka anda tiada
> kuasa, bertindak secara bersama.
> Ia pasti akan membuahkan hasil.

Jika anda terima sar ana n ini, sila sebarkan email ini.
TOLONG KEKALKAN KOMITMEN ANDA
SEHINGGA MEREKA TURUNKAN HARGA
DALAM LINGKUNGAN 80 SEN SELITER.

Mudah saja, anda cuma perlu........ ....

1. Forwardkan email ini kepada kawan-kawan dan kenalan,
2. Beli petrol dari PETRONAS , dan CALTEX sahaja ..... jauhi diri anda
dari stesyen petrol ESSO/MOBIL, SHELL dan PROJET.


PAS 4 ALL

2 comments:

. said...

Assalmualaikum YB_PMN...
Ni macam ziarah la jugak sebab ana tak jumpa chat box nak tinggalkan kata-kata...kat komen ni tak pe la ek...
Mula2...tahniah atas pembukaan blog ni...biasa baca artikel kat TKO je...power gak artikel anta...
Moga2 rajin la update dengan berita-berita Terengganu.
Keduanya, ana cuma nak perbetulkan yang 3hb ni adalah sukan pasti peringkat kawasan-kawasan yang dijalankan serentak kecuali kawasan ... Kalau peringkat negeri akan dilangsungkan di Sura pada 23 dan 24 Mei nanti...
Maafkan ana kalau tersilap ok...

Selamat berblog... teruskan usaha...

Wassalam

pirah lah said...

terima kasih atas pembetulan...ana terima maklumat silaplah tu, tapi takpe hamba Allah yang kasi maklumat tu tergesa2 kot...

dia ada jumpa ana dan mintak sponsor hamper..ana kasi seadanyerlah! Maaf sekali lagi!