Sunday, May 25, 2008

AMK BUAT LAPORAN POLIS


Laporan di Balai Polis Kuala Terengganu.

25 mEI 2008
Kenyataan Media Ketua AMK Terengganu
Fariz Musa

KLIP VIDEO V.K.LINGAM:
Siasat Segera Dr, Mahathir Mohamad dan lima individu lain lagi.

Angkatan Muda Keadilan Negeri Terengganu hari ini telah membuat laporan polis terhadap individu-individu berikut:
1. Dr, Mahathir Mohamad
2. Tengku Adnan Tengku Mansor
3. Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim
4. Eusoff Chin
5. Vincent Tan
6. V.K.Lingam

Laporan inidi buat berdasarkan laporan Suruhanjaya Siasatan Klip Video Lingam yang telah menyatakan bahawa individu-individu di atas terlibat di dalam mengatur perlantikan hakim-hakim kanan. Suruhanjaya juga menyatakan bahawa terdapat cukup sebab untuk mengambil tindakan di bawah beberapa peruntukan undang-undang terhadap sebahagian daripada mereka.


Laporan polis ini bertujuan untuk membolehkan Polis DiRaja Malaysia membuka kertas siasatan dan menyiasat segera individu-individu terlibat, seterusnya mengemukakan kepada Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.

Siasatan mestilah dimulakan segera tanpa bertangguh bagi memulihkan keyakinan rakyat dan dunia terhadap sistem kehakiman negara yang merosot teruk sejak kebelakangan ini. Sekiranya terdapat bukti yang cukup untuk mendakwa mereka di mahkamah, ia perlu segera dilakukan. Proses perbicaraan akan membolehkan tahap sebenar barah dalam sistem kehakiman ini dikenalpasti dan tindakan perlu diambil untuk menghentikannya dan memulihkan nama baik sistem kehamkiman. Sekiranya individu tersebut bersalah, maka proses siasatan dan perbicaraan yang adil akan dapat membersihkan nama mereka.

AMK negeri Terengganu menggesa pihak polis dan peguam negara bertindak tanpa rasa gentar atau pilih kasih di dalam menangani kes ini. Meskipun individu yang terlibat berkedudukan tinggi, keadilan mesti dilihat oleh rakyat telah dilaksanakan terhadap semua orang secara adil.

Harapan Baru Untuk Malaysia
Fariz Musa
Ketua AMK Negeri Terengganu.

No comments: